top of page

Nieuwsbrief Barstensvol Leven

zomer 2023, nr 12

Yacon 

 

 De grote moestuin bij mijn nieuwe woonplek in Diever deel ik met mijn buren.

In die tuin staat een Yacon.

Voordat je kunt lezen over wie of wat een Yacon is, (en dat je die kunt eten) zal ik kort vertellen hoe ze in onze tuin terechtkwam. Kort na mijn verhuizing werd mij gevraagd of ik verantwoordelijk wilde zijn voor het telen van de diverse wortelgewassen. Mijn ene buurvrouw zorgt voor de vruchtgewassen en twee andere buurvrouwen en -mannen ontfermen zich over de bladgewassen. Wortelen op mijn nieuwe stek met de wortelen, dat leek me wel wat en ik hoorde mezelf enthousiast 'ja!' zeggen. Vervolgens zaaide ik dit voorjaar bietjes, zomerwortelen, winterwortelen, knolselderij, peterseliewortel en ramanas. Op een dag kwam een buurman naar mij toe met een kleine yacon-plant. Ook een wortelgewas, of die een plekje kon krijgen op mijn wortelstuk?

Ik keek even rond, het stond al aardig vol, maar gelukkig ontdekte ik een leeg hoekje in het veldje van de peterseliewortel. Toen ik bij het planten even beter keek, was me direct duidelijk dat deze sierlijke, vormrijke plant op geen enkele manier lijkt op de bekende wortelgewassen. Ik besloot om de rest van het groeiseizoen de Yacon nauwgezet te volgen.

Intussen ben ik zo'n vier maanden met Yacon op weg. Bijna dagelijks ga ik even bij hem kijken. Daarnaast probeer ik regelmatig de plant in mijn gedachten 'op te bouwen'. Dat de Yacon zo lang mijn aandacht kon vasthouden (en nog steeds), buiten in de tuin en ook 'van binnen', heb ik mede te danken aan Peter Vandermeersch van de Zonnekeuken. Deze zomer las en studeerde ik zijn boek over voeding en bewustzijnsontwikkeling. Peter liet me op een nieuwe manier inzien en ervaren dat focussen en mediteren op (bijvoorbeeld) een plant, veel goeds kan doen. De inzichten uit zijn boek zal ik verwerken in mijn lessen. Voorlopig blijft Yacon nog even mijn bijzondere vriend, in ieder geval tot en met de oogst in het najaar. Mijn karakterisering van de plant en haar zoete wortelvruchten (en hoe die te bereiden), aangevuld met foto's en wat feitenmateriaal van internet, kun je hier lezen.

 

Zoals gebruikelijk hieronder een opsomming van mijn aanbod aan workshops en cursussen - waaronder ook een korte workshop/proeverij over de Yacon.

Én een boeiende presentatie over planten & planeten door Gerhard Jannink!

 

hartelijke groet,

 

Petra Essink

Voeding Leeft Havelte

Een cursus voor iedereen die eens iets heel anders wil leren over voeding. In deze cursus ga je op een holistische, biodynamische manier op zoek naar nieuwe antwoorden op een heleboel actuele voedingsvragen. Met de focus op veerkracht en vitaliteit. Met als rode draad: de vier elementen van aarde, water, vuur en lucht. Theorie en (meditatieve) proeverijen. Jouw inbreng wordt gewaardeerd. 27 sept - 1 nov, 14.30-16.30u. Complete cursus 120,-/ 1e middag los te bezoeken á 15,-. Lokatie: kinderhuis Maminka, Veendijk 22A Havelte. Kinderopvang aanwezig. Deze cursus wordt ook in het voorjaar van 2024 gegeven. Zie: petraessink.nl/agenda

 

 

Opleiding natuurvoedingskunde Driebergen

Loop je rond met plannen om professioneel iets met natuurvoeding te gaan doen, maar weet je nog niet hoe en wat? Dan is de opleiding natuurvoedingskunde, waarin ik een tiental lessen verzorg, aan Kraaybeekerhof Academie iets voor jou! Aanmelden kan nog deze maand. Meer info: klik hier 

Invloed van planeten op planten

Gerhard Jannink doet al vele jaren experimenten over de invloed van de maan, venus en mercurius op de groei van granen en andere gewassen.

Hij deed veel interessante ontdekkingen over 'het juiste zaaimoment'!

Aanrader voor iedere (moes)tuinier.

www.agriculture-of-tomorrow.eu

Vrijdag13 oktober, Zandroos,

Bisschopshof 36, Diever, 20-22u, vrijwillige bijdrage. Geef je hier op.

 

 

Alchemie van het alledaagse Antwerpen

Op 25 november mag ik een dag verzorgen in Alchemie van het alledaagse, een jaartraject antroposofie en levenskunst In België. Natuurlijk over het onderwerp Voeding & Vitaliteit. 

Dit jaartraject is onderverdeeld in drie modules die elk afzonderlijk te volgen zijn. Mijn bijdrage valt in in de eerste module die start op 23 september: Mens Zijn. 

Kosten voor één module 300 euro.

Hele jaartraject 650 euro. 

https://alchemievanhetalledaagse.be/het-traject/ 

Yacon Diever

Wat heeft deze sierlijke, zoete wortelplant ons te vertellen? Een korte verkenning in de wondere wereld van yacon. Vanzelfsprekend inclusief yacon-proeverij! Deze workshop is tevens een introductie naar de cursus fenomenologie die ik in de zomer van 2024 zal verzorgen in Diever, Zandroos, bisschopshof 36

15 november 20-21u 10 euro

Geef je hier op.

Dichter bij de (voedings)plant

4 zaterdagmiddagen Diever

 In deze cursus ga je de vreugde van het waarnemen ontdekken door middel van de fenomenologische methode. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Fenomenologie is een ander woord voor waarnemingskunde. De middag bestaat uit twee delen. Het eerste uur theorie. Het tweede uur gaan we naar buiten en kies je 'jouw plant' in de weelderige biologische moestuin of boomgaard van Zandroos. De plant volg je tot en met de laatste bijeenkomst. Tot slot delen we onze waarnemingen met elkaar. Een ding is zeker: na de cursus is je waarnemingsvermogen gescherpt en heb je vriendschap voor het leven gesloten met tenminste één (voedings)gewas.

18 mei, 15 juni, 13 juli en 14 sept 2024. Zandroos, Bisschopshof 36, Diever

14-16u, 80 euro. Info: petraessink.nl/agenda

bottom of page