top of page
Zonsopgang over het Gebied van de Tarwe

Crowdfundingsactie boek over granen

Op 10 januari 2024 verstuurde ik onderstaande brief naar de abonnees van mijn nieuwbrief. Die brief deelde ik op LinkedIn.

De golf van schenkingen en leningen die daarop volgde is

overweldigend en hartverwarmend!

Onvoorstelbaar hoeveel vertrouwen er met al dat geld meekomt.  

Dank jullie allemaal enorm!

Al op dag 3 (12 jan) is het gevraagde bedrag overschreden! 

Op 4 februari hebben 88 mensen een schenking/lening toegezegd aan het maakproces van dit boek.

Alle gulle schenkers/leners ontvangen persoonlijk bericht.

Vandaag (16 jan), op dag 7, beëindig ik deze crowdfundingsactie.

 

Het extra bedrag  (boven de 7000,-) dat geschonken/geleend is biedt mij de mogelijkheid voor een vergoeding van de noodzakelijke redactie en voor de aanschaf van  hoogwaardig beeldmateriaal. Tevens kan ik een bedrag achteruit leggen voor de financiering van de boekpresentatie. Als alle schenkers en leners komen wordt het een groot feest! 

Mochten er na 16 januari nog  schenkingen/leningen toegezegd worden, dan zal ik met de schenkers/leners communiceren dat de actie reeds beëindigd is. Zij kunnen dan eventueel besluiten de schenking terug te trekken. 

hoe is de stand?


10 januari 4069,99

11 januari  6395,99

12 januari  8153,99

13 januari  8628,99

14 januari 8828,99

18 januari 9078,99

19 januari 9493,99

20 januari 9718,99

22 januari 9843,99

24 januari 10000,77

30 januari 10350,77

4 februari 10520,77

18 februari 10720,77

3 maart 10795,77

31 maart 10970,77

(waarvan 2250,- lening)

 

Wil jij mij helpen een boek over granen te schrijven?

 

Wat is dat toch met die granen?! Ze worden verguisd (door de paleo-eters) en de hemel in geprezen (door de Chinese voedingsleer-aanhangers, macrobioten en antroposofen). Feit is dat we ze al héél lang eten. Een feit is ook dat steeds meer mensen problemen ervaren bij de vertering van granen. En een laatste feit: diezelfde mensen blijken veel beter te reageren op biologisch geteelde oude graanrassen.

Fascinatie voor granen

Door de jaren heen raakte ik overtuigd van de unieke voedingswaarde van de zaden van die extreem diep en breed wortelende, bijzonder hoge, rechtopgaande graanplanten. Op de Kraaybeekerhof Academie leerde ik voor het eerst over de zeven granen. En dat die in verband staan met de zeven planeten. En met: het bewustzijn (c.q. de bewustzijnsontwikkeling) van de mens. Ik was direct gefascineerd.

Die zeven granen zijn tarwe, rijst, gerst, gierst, rogge, haver en mais. Boekweit en quinoa, op hun eigen wijze ook heel voedzaam natuurlijk, horen niet bij de granenfamilie (de graminea). De hebben een heel ander karakter en werking.

A touch of grain in je menu

Al vrij snel na het verschijnen van het boek Barstensvol Leven, dat ik samen met Paul Doesburg schreef, wist ik: ik wil nog een boek schrijven. Over granen. Ik wil de lezer meenemen in mijn zoektocht naar de betekenis van het graan voor de mens, en voor de aarde.

Dat wil ik doen op een manier die in lijn is met het boek Barstensvol Leven, met de insteek van de vitaliteit, of levenskracht. Granen (en alle andere voedingsmiddelen natuurlijk ook) zijn véél meer dan alleen leveranciers van koolhydraten en andere voedingsstoffen. Op zoek naar die geheel eigen levenskracht van de granen, bewandel ik verschillende wegen. Die van de antroposofische voedingsleer, de (biologische) landbouw, de plantkunde, de homeopathie, de astronomie, de macrobiotiek en de Chinese voedingsleer. En mijn eigen ervaring met granen natuurlijk.

Waar mogelijk probeer ik het één met het ander te verbinden.

Met wat ik heb ontdekt hoop ik de fascinatie voor granen, graanvelden en de graankeuken te wekken, dan wel nieuw leven in te blazen. Niet met de bedoeling om mensen aan te sporen om grote porties granen te eten. Maar wel om ze attent te maken op de unieke werking van de graangewassen op het lichaam en de psyche van de mens. Een ‘touch of grain’ in het menu volstaat, mijns inziens.

 

Tijd  voor een nieuw boek over de kracht van granen

Nóg een reden waarom ik dit boek wil schrijven: er bestaat weinig literatuur over ‘de krachten achter de granen’. En de boeken die er waren (o.a. van Renzenbrink) zijn niet meer verkrijgbaar. Omdat het me van belang lijkt dat deze kennis toch doorgang krijgt naar de toekomst is het, volgens mij, nodig dat er een nieuw, vlot geschreven en goed leesbaar granenboek met diepgang komt. Waarin ook uitgelegd wordt wat het verschil is tussen gangbaar geteelde en biologische(dynamische) granen. En waarin onderwerpen als oude granen, oorspronkelijke en nieuwe manieren van veredeling, glutenallergie, overgevoeligheid voor koolhydraten, en diabetes aan bod komen.

 Graanbereiding en recepten

Tot slot: het wordt ook een praktisch boek! Ik ben enorm blij dat Peter van Berckel (www.petervanberckel.nl) toegezegd heeft om mee te werken aan dit project en zijn expertise over graanbereiding + diverse recepten wil delen!

 

Een boek schrijven kost tijd een aandacht

Aandacht in de vorm van gerichte focus; een tijd lang, dagen, weken, maanden achtereen intensief in een onderwerp duiken zodanig dat het gaat stromen, en het boek als een puzzel in elkaar kan vallen. Dat stromen is belangrijk en intussen weet ik dat de stroom pas goed op gang kan komen in een vrije ruimte; geen of weinig andere dingen aan je hoofd. Het is niet voor niks dat boekenschrijvers zich soms een tijd terugtrekken in een hutje op de hei. Om de stroom van schrijfinspiratie te kunnen vangen en vastleggen.

 

Zo’n vier jaar geleden al begon ik aan dit granenboek te schrijven, tussen de bedrijven door. Steeds maar een klein stukje, want om in mijn onderhoud te voorzien werk ik 2 a 3 dagen per week op een zorgboerderij.

Maar… het schiet niet op. Door de wekelijkse werkonderbreking -inclusief rapportages, teamdagen, bijscholingen - lukt het me niet om écht in de stroom te komen. Ik blijf steken op 30-40 pagina’s. Stoppen met werken is financieel gezien geen optie.

Maar het boek blijft aan me trekken. Recentelijk besefte ik: Petra, nu of nooit, zorg dat je jezelf 4 maanden vrij geeft, zorg voor een inkomen en schrijf dat boek!

Intussen sprak ik met mijn werkgever. Hij geeft me de ruimte om vanaf april 4 maanden vrij te plannen en daarna mag ik terugkomen. Dat is geweldig.

 

 Wil je me steunen?

Echter… zonder inkomen kan ik niet leven en dus ook niet schrijven.

Om vier maanden te overbruggen heb ik 7000 euro nodig.

De mooie kleurendruk met foto’s die ik voor ogen heb kan ik uit eigen middelen financieren. 

Dit bedrag hoop ik de komende maanden met deze crowdfunding bijelkaar te sprokkelen. Wil je me steunen?

 

Alle kleine beetjes helpen.

Wat staat er tegenover jouw schenking of lening?

*      Als je een bedrag onder de 50 euro schenkt nodig ik je in het najaar van 2024 uit bij de boekpresentatie, waar een heerlijke groenten-graanmaaltijd geserveerd zal worden. Tevens kan ik je het boek dan tegen inkoopsprijs aanbieden.

*      Iedereen die een bedrag van 50 euro of meer schenkt, wordt ook uitgenodigd bij de boekpresentatie + maaltijd. En krijgt daarnaast in het najaar van 2024 het boek gratis overhandigd dan wel toegezonden.

* Als je een bedrag leent nodig ik je in het najaar van 2024 uit bij de boekpresentatie, + maaltijd en bied ik je het boek tegen inkoopsprijs aan.

* Bij een lening geldt er een terugbetalingstermijn van 5 jaar. Afhankelijk van de verkoop van het boek kan deze termijn korter zijn, wat ik hoop natuurlijk.

*    In de periode april-juli 2024 zal ik je 2 á 3 maal een update sturen van de vorderingen van het boek.

Hoe werkt het?

Als je mij financieel wilt steunen bij het schrijven van dit boek, wil ik je vragen mij een reply op deze mail te sturen, met daarin het bedrag dat je mij wilt schenken of lenen ter ondersteuning van het schrijven van dit boek. Mijn mailadres: petraessink@gmail.com

 

Begin april stuur ik je dan een mail met mijn rekeningnummer met de vraag om het door jouw toegezegde bedrag daadwerkelijk over te maken.

 

Als je nog vragen, opmerkingen of tips hebt over dit project, als je bijvoorbeeld de (voorlopige) inhoudsopgave van het boek wilt zien, mail me ajb! petraessink@gmail.com

 

Ik beloof je een waardevol boek over granen te schrijven!

En ik voorspel dat nadat je het boek uithebt, je een diep geluksgevoel zult ervaren wanneer je een graanveld ziet waarin de klaprozen en korenbloemen weer bloeien.

 

Geweldig als je mij hierin wilt ondersteunen! 

 

DANKJEWEL 

 

bottom of page