top of page

​

Achtergrond

Door de verschillende dingen die ik doe loopt een rode draad: een verlangen om bij te dragen aan vernieuwing. Vernieuwing in de betekenis van 'het weer gezond maken van de aarde en alles wat daarop groeit en rondloopt'. 

Van alle dingen in de wereld die toe zijn aan een update koos ik: voeding.

Het besluit om op mijn zeventiende Voeding van de mens te gaan studeren aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen nam ik helemaal niet zo bewust. Met de jaren werd me duidelijk dat voeding een 'brandpunt' is van veel actuele vraagstukken. De opwarming van de aarde, welvaarts- ziekten, dierenleed, verwoestijning van gronden, etcetera. Al deze drama's zijn voeding- en dus landbouwgerelateerd. Daarom kunnen ze alleen echt grondig worden aangepakt als we de landbouw - en daarmee de aarde en onze voeding weer gezond maken. De vervolgopleiding Natuurvoedingskunde aan de Kraaybeekerhof reikte mij een verfrissend nieuwe manier van denken over landbouw, voeding en voedingskwaliteit aan. Ik ontwikkelde een nieuw respect voor planten en dieren, voor hun eigenheid en hun betekenis voor ons en de aarde. 

​

Visie

Voor mij is gezonde voeding: voeding die een gezonde ontwikkeling heeft doorgemaakt. Oftewel: 

voedingsplanten en dieren die dwars door alle mogelijke  weersomstandigheden hebben kunnen wortelen in (of rondlopen op) échte grond, boordevol wormen en micro-organismen. Ze stonden in de verschillende seizoenen onder de échte zon, die door het groei- en weideseizoen heen geen dag precies hetzelfde licht 

uitstraalde. Dit soort met liefde en aandacht verzorgde 

planten en dieren kunnen leven naar hun aard, waardoor ze hun eigenheid optimaal ontwikkelen. Daardoor zijn ze veerkrachtiger, wat zich onder andere laat zien in een langere houdbaarheid. Op hun beurt kunnen deze voedingsplanten en -dieren ons helpen om ons weerstandsvermogen -en daarmee onze eigenheid- verder te ontwikkelen.

​

​

​

Over...

​

​

Deze all-inclusive visie waarin alles en iedereen, planten, dieren, mensen, zon, maan en sterren zijn eigen onmisbare rol speelt, vind ik bijvoorbeeld terug in de BD-landbouw en andere manieren van regeneratieve landbouw. Deze vormen van landbouw geven mij inspiratie en hoop op een, uiteindelijk, echte grondige en duurzame transformatie van de landbouw. En daarmee van onze voedingskwaliteit en onze gezondheid. 

​

Bezigheden

Tot 2019 waren schrijven, redigeren en doceren mijn belangrijkste werkzaamheden, rondom de thema's gezondheid, voeding en landbouw. Én drie hele leuke kinderen opvoeden. Sinds 2014 geef ik les in het vak Voeding Leeft! aan de opleiding Natuurvoedingskunde van Kraaybeekerhof Academie. Daarnaast werk ik sinds het voorjaar van 2019 parttime als groepsleidster op een biologische zorgboerderij. Sinds het voorjaar van 2023 woon ik in Diever (Dr.) Daar verzorg ik met mijn buren een grote biologische moestuin. Ik ben verantwoordelijk gesteld voor het telen van de wortelgewassen.

The earth has music

for those who listen                           William Shakespeare

Petra Dwingelderveld.jpg
bottom of page