top of page

Nieuwsbrief Barstensvol Leven herfst 2023, nr 13

Kolen & spruitjes

 

De meeste planten spreiden hun blaadjes wijd en vol overgave uit naar buiten. Koolplanten - zoals de witte-, rode- en savooiekool- doen dat radicaal omgekeerd: ze vouwen hun binnenste bladeren in een behoedzaam naar binnen. Op zo'n manier dat ze samen een compacte, gestructureerde bol vormen. Luchtdicht afgesloten dus lang houdbaar. Als je een rode kool horizontaal doormidden snijdt laat zij zich zien in een wonderbaarlijk bloemachtig kunstwerk↑. Niet zo gek, vind ik, dat ze vroeger aan kinderen vertelden dat baby's geboren werden uit kolen.

 

Je kunt een gevoel krijgen voor de kolenfamilie door met je armen dit naar binnen kerende gebaar van de koolbladeren na te doen. Armen omhoog en dan dichtvouwen om je hoofd. Je kunt je misschien voorstellen dat dit in de winter prettig aanvoelt, gezellig warm en beschermd in je eigen huisje. Maar omgekeerd in de lente en zomer juist ‘verstikkend’ kan werken (spruitjeslucht!).

 

De driedimensionale bolvorm komt bij planten botanisch gezien normaalgesproken alleen in het bloem-vruchtgebied voor. In bloemknoppen, sommige bloemen en vruchten. De bolvorm kun je zien als een symbool voor de zon. In haar groeigebaar trekt een koolplant ‘de zon’ als het ware een stukje naar beneden, het bladgebied in.

 

Zo kun je een spruitje ook zien als een klein zonnetje, vol zonnekracht.

Opmerkelijk is dat ongekookte spruitjes wel twee keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappels!

 

Er bestaan niet zomaar voor niks zomer- en wintergroenten.

Door te eten wat het seizoen schaft beland je in een gezond oer-eetritme. Ieder voedingsgewas zet je, net als de seizoenen dan doen, op zijn eigen manier in beweging.

 

Vind je het leuk om hier meer over te leren?

Dan nodig ik je van harte uit om het vroege voorjaar naar mijn cursus Barstensvol Leven te komen, ditmaal in Diever.

Of doe mee met een van de andere workshops. Zie de agenda hieronder.

 

Warme decembergroet,

 

Petra

Natuurvoeding in een notendop Driebergen

Loop je rond met plannen om (professioneel) iets met natuurvoeding te gaan doen, maar weet je nog niet hoe en wat? Dan is de cursus Natuurvoeding in een notendop, waarin ik een aantal lessen verzorg, aan Kraaybeekerhof Academie iets voor jou! 23 maart, 6 & 20 april, 25 mei, 8 & 22 juni 9:30 – 16:30u

Meer info: klik hier 

Vitale voeding maakt gezond Delft

een dag ontspannen leren en proeven
Deze cursus helpt je in jouw zoektocht naar gezonde voeding. We gaan het hebben over de vitaliteitswaarde van voeding en over biodynamisch boeren en moestuinieren.

Want voeding is planten. Planten die wortelen in de aarde. En boven de grond, onder invloed van het licht en de warmte van de zon,  stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes vormen. Iedere voedingsplant op haar eigen manier. Dat geeft een scala aan heel verschillende wortel-, blad- , bloem- en vruchtgewassen die we bewust kunnen leren inzetten voor ónze gezondheid én die van de aarde. ​Een levendige zaterdag over voeding en vitaliteit. Met informatie en zelf ervaren door oefening en proeverijen.

Uniek voor deze cursus is de locatie: Hoeve Biesland is dé plek om de elementen te ervaren, en het leven van plant en dier te observeren.

 Door Petra Essink en Renny Wiegerink, antroposofisch acupuncturist

13 april 2024 10-17u Info: barstensvolleven.nl/agenda 

 

 

Granen en kolen Meppel en Amsterdam

Deze ochtend verdiepen we ons in de granen en de kolen door te kijken, ruiken, proeven, vergelijken, tekenen, gebaren, beleven en verbeelden. Oftewel: de fenomenologische methode. Laat je verrassen! Deze ochtend is onderdeel van een cursus van 5 bijeenkomsten De vreugde van fenomenologisch waarnemen. Bijeenkomsten zijn los te bezoeken.

Meppel: za 9 maart 10-13u Amsterdam: 15 maart, 20-22u Meer info klik hier.    

Wat zie ik aan de nachtelijke hemel? Diever

Deze workshop kun je zien als een inleiding sterrenkunde. We ontdekken hoe de sterrenbeelden en planeten langs elkaar heen schuiven, bekeken vanuit onze planeet de aarde. Aangestipt worden een paar beginselen van het biodynamisch tuinieren in samenhang met de bewegingen in de kosmos. Neem muts, sjaal en handschoenen mee, we hopen op een heldere winteravond! Met oefeningen, en aansporingen om thuis zelf verder op ontdekkingstocht te gaan in de sterrenhemel. ​

1 feb 2024  19.30-21.30u 15 euro

Info/opgeven barstensvolleven.nl/agenda

 

 

bottom of page