top of page

Nieuwsbrief Barstensvol Leven Herfst 2019

Eet vanavond een lekkere biologische appel

In het holst van een stikdonkere nacht gingen vandaag honderden boeren met hun trekkers de snelweg op. Onder politiebegeleiding reden ze in een lange optocht richting Den Haag, automobilisten moesten achter in de rij aansluiten. Rond kwart voor vijf vanochtend ontstonden de eerste files. Het was de drukste ochtendspits ooit. 

De boeren protesteren vandaag omdat ze verstrikt en verstikt raken in de regeltjes en sancties…  Precies zoals bij de eerdere fosfaatproblematiek maakt het actuele stikstofdrama opnieuw pijnlijk duidelijk dat landbouwdilemma's nog altijd eenzijdig worden opgehangen aan één of enkele stofjes. In dit geval dus stikstof. Boerenbedrijven, gangbaar en biologisch, worden in de wetgeving allemaal over één (stofjes)kam geschoren. Dat is een gevolg van onze diepgewortelde reductionistische manier van denken, die ons doet geloven dat we een groot probleem (zoals het klimaatprobleem) kunnen oplossen door alle kleine, losse deelproblemen afzonderlijk te verhelpen. De meeste biologische en biodynamische boeren denken hier anders over. Die snappen dat het in de transitie naar een toekomstige duurzamere voedselketen belangrijk is dat we leren uitzoomen naar gehelen in plaats van ons blind te blijven staren op de aan- of afwezigheid van bepaalde stoffen. Bij het focussen op stikstof of fosfaat (wat is het volgende problematische stofje?) verdwijnt de grote positieve totaalbijdrage die bio-boeren leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem jammergenoeg uit het zicht… De actuele berichtgeving doet soms vermoeden dat Nederland beter af is met minder boeren. In werkelijkheid hebben we, als we de inwoners van ons land op een gezonde manier willen blijven voeden, dringend behoefte is aan veel nieuwe biologische (en biodynamische) boeren!  Ook voor voeding geldt: alleen door uit te zoomen naar het geheel van de vitaliteit van een voedingsmiddel krijgt je zicht op de werkelijke gezondheidswaarde ervan.

Een waarschuwing tot slot. Al die boeren moeten vanavond ook weer naar huis. Het zal één van de verstikkendste en vervuilendste avondspitsen ooit worden. Dus als het even kan: vermijd de rest van vandaag de snelweg. En als je vandaag óók nog iets wilt doen voor de landbouw van de toekomst, eet dan vanavond een lekkere bio of BD-appel. En vergeet het woordje stikstof voor een moment. 

 

Onderstaande workshops en cursus leren je op een nieuwe, holistische manier naar voeding  kijken. 

 

Met vitale groe(n)ten van Petra Essink.

 

Graag tot ziens!

 

Agenda

 

Dinsdagavond 22 oktober 2019

Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf van vijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom. Dinsdagavond 22 okt, Stadshoeve, Zwolle 19.30-21.30. Kosten: 17,50 Info/opgave klik hier.

 

Dinsdagavond 12 november 2019

Hoe groeit en bloeit mijn voeding? En wat doet dat met mijn gezondheid? Geen appel, geen tomaat en geen spinazie zonder groeien en bloeien. Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van voeding? Hoe leer je die krachten herkennen, in je voeding én in jezelf? En wat doen ze met je gezondheid? Stadshoeve Zwolle, 19.30-21.30u. kosten: 17,50 incl. proeverij. Info/opgave klik hier.

 

6 dinsdagavonden jan/feb/maart

Cursus over vitale voeding  Stadshoeve Zwolle, 19.30-21.30 uur. Iedere avond eindigt met een proeverij. Kosten: 100 euro  

28 jan Wat is vitale voeding? 

4 feb Hoe groeit en bloeit mijn voeding?

​11 feb Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes 

25 feb Melk, holistisch bekeken

​3 maart Koolhydraatarm? Met of zonder granen?

​10 maart Hoe kook ik vitaal? Koken met liefde wat is dat? 

 

Uitgebreide informatie over de inhoud van de avonden vind je hier.

 

Goed nieuws!

Het boek Barstensvol Leven, een pleidooi voor vitale voeding dat ik met Paul Doesburg schreef is uitverkocht (2000 ex. verkocht), en krijgt dit jaar nog een herdruk! (verschijning naar verwachting in november) Daarnaast worden er gesprekken gevoerd over een Duitse vertaling. 

appel.jpg
bottom of page