top of page

 

Nieuwsbrief Barstensvol Leven

Lente 2023

Leven maakt indrukken 

Alles wat je meemaakt als mens wordt ergens opgeslagen en onthouden. Ook al word je aan het eind een beetje vergeetachtig, toch draag je al die belevenissen nog ergens bij je. Tot in de kleinste details, leuke en stressvolle, van dat ene ontbijt, die ontluikende appelbloesem die je ergens zag, de trein die vertraging had. Álles wat je doet, denkt en beleeft tekent zich ergens in je af. Meestal onzichtbaar voor de buitenwereld, maar soms stralen je herinneringen door je ogen naar buiten of rimpelen zich samen in je gezicht. Ze verbergen zich in de houding van je lichaam, je manier van bewegen.

 

Dat dit 'getekend worden door het leven' voor voeding ook geldt, daarop zijn de meeste mensen niet zo bedacht. Toch is het zo: in een appel staat het hele groeiseizoen van een appelboom gegraveerd. Inclusief alle doorstane regen- en hagelbuien, zonnige dagen, stormen, hitte en droogte. De grondsoort. Het landschap waar de appelboom stond. De liefdevolle verzorging, of verwaarlozing. Alles krijgt zijn afdruk in die ene appel. Energetisch en ook als substantie. De appel-voedingsstoffen die je erin aantreft zijn er niet zomaar ingekomen. Ze zijn het resultaat van een heel appelboom-leven. Wortel substantie is het logische gevolg van de biografie van een wortel. Sla-nutriënten vertolken een heel sla-leven.

Zo bezien is eten niets anders dan een kruisen van levenswegen. Ergens in je biografie eet je die appel. Je eet dan niet alleen de stofjes zoals die (bij benadering) vermeld staan op de voedingswaardetabel, je krijgt haar hele levensverhaal erbij cadeau.

Als je zo naar voeding en naar eten gaat kijken kun je gaan vermoeden dat groenten die groeien in klimaatkassen met 24/7 ledlicht, zonder de echte aarde in een steriel landschap van techniek je een heel ander verhaal te vertellen hebben dan biologische vollegronds en onder-de-echte-zon voeding. Wat dat zou kunnen betekenen voor je gezondheid, daar gaan we in mijn cursussen uitgebreider op in.

 

 Van harte welkom!

 

 Vitale groet(n)t(e), Petra Essink

 

 

 

Twee zaterdagen Vitale voeding maakt gezond in Delft

Ben je geïnteresseerd in gezondheid, van jezelf en van je voeding? Word je enthousiast van het woordje levenskracht? Heb je wel eens gehoord van de biodynamische landbouw en voedingsleer en ben je nieuwsgierig naar de antroposofische achtergronden daarvan? Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is deze cursus iets voor jou!

Deze cursus helpt je bij jouw zoektocht naar gezonde voeding. Ik leer je om oog te krijgen voor de vitaliteitswaarde ervan. De krachten van aarde, water, lucht en vuur spelen daarin een belangrijke rol. Geen kookcursus, maar wel veel praktische tips. Twee levendige zaterdagen, met oefeningen en (meditatieve) proeverijen. Door: Petra Essink en acupuncturist Renny Wiegerink Lokatie Hoeve Biesland. Incl. rijke biologische lunch en rondleiding langs de koeien en groenten. 20 mei en 10 juni 2023 10-17uur, 185 euro Info: www.petraessink.nl/agenda

 

 

 

Opleiding natuurvoedingskunde Driebergen

Loop je rond met plannen om professioneel iets met natuurvoeding te gaan doen, maar weet je nog niet hoe en wat? Dan is de opleiding natuurvoedingskunde, waarin ik een tiental lessen verzorg, aan Kraaybeekerhof Academie iets voor jou! Meer info: klik hier 

 

 

 

Alchemie van het alledaagse - Antwerpen

Op 25 november mag ik een dag verzorgen in Alchemie van het alledaagse, een jaartraject antroposofie en levenskunst In België. Natuurlijk over het onderwerp Vitaliteit van voeding. 

Dit jaartraject is onderverdeeld in drie modules die elk afzonderlijk te volgen zijn. Mijn bijdrage valt in in de eerste module die start op 23 september: Mens Zijn. 

Kosten voor één module 300 euro. Hele jaartraject 650 euro als je voor 1 juni inschrijft! https://alchemievanhetalledaagse.be/het-traject/ 

 

 

 

zes woensdagmiddagen Voeding Leeft in Havelte (Dr)

Een cursus voor iedereen die eens iets heel anders wil leren over voeding. In deze cursus ga je op een holistische, biodynamische manier op zoek naar nieuwe antwoorden op een heleboel actuele voedingsvragen. Met de focus op veerkracht en vitaliteit. Met als rode draad: de vier elementen van aarde, water, vuur en lucht. Theorie en (meditatieve) proeverijen. Jouw inbreng wordt gewaardeerd. 27 sept - 1 nov, 14-16u. Complete cursus 120,-/ 1e middag los te bezoeken á 15,-. Lokatie: kinderhuis Maminka, Veendijk 22A Havelte. Kinderopvang aanwezig.

Info: petraessink.nl/agenda

bloeiende notaris appel.jpg
bottom of page