top of page

Cursus Voeding Barstensvol Leven
 
​
​Algemene informatie

Een cursus van zes avonden voor iedereen die eens iets heel anders wil leren over voeding. In deze cursus ga je op een holistische manier op zoek naar nieuwe antwoorden op een heleboel actuele voedingsvragen. Met de focus op veerkracht en vitaliteit. Met als rode draad: de vier elementen van aarde, water, vuur en lucht. Theorie en (meditatieve) proeverijen. Jouw inbreng wordt gewaardeerd. 

​

​

3483 schijf van 3.jpg

Over de inhoud

Wij leven in roerige tijden, waarin steeds meer mensen gezond(er) willen gaan leven en eten. Maar hoe dan? 

Vraag jij je ook wel eens af of onze voeding nog wel zo gezond is? 

Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding? En is biologisch gezonder?

Vanuit een nieuwe, holistische manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar nieuwe antwoorden. Geen kookcursus, wel een heleboel praktische tips en met oog voor het wonder van het groeien en bloeien van onze voeding.

​

In deze cursus gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: 

Wat is vitaliteit? Hoe onderzoek je dat? En kun je dat proeven of voelen?

Maakt het voor je gezondheid uit of je een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers groeien op substraat en onder ledlampen, gevoed met in water opgeloste stoffen? 

En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje?

Is biologisch gezonder? En werkt voeding alleen op je lichaam of doet zij ook iets met je ziel?

In deze cursus leer je op een andere, levendige manier denken over je voeding. Dit zal je voedselkeuze en ook de manier van bereiden blijvend postief en gezondmakend beinvloeden.

​

-> In iedere cursusavond zit een stuk informatie én een spannende (meditatieve) proeverij. 

-> In de pauze is er iets lekkers bij de koffie/thee (biologisch).

​

Inhoud per les

1e les: Wat is vitale voeding? 

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden word je in deze workshop meegenomen naar de wortels van de huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen. Incl. proeverij.

​​

2e les: Hoe groeit en bloeit mijn voeding?

Geen appel, geen tomaat en geen spinazie zonder groei- en bloeiprocessen.

Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van voeding? Hoe kun je die krachten herkennen, in je voeding én in jezelf? En wat doen ze met je gezondheid? Incl. proeverij.

​

3e les: Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes 

Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit gezichtspunt ontdekken we in deze les dat het een goed idee is om wortel-, stengel-, blad-, bloem-, vrucht- én zaadgewassen in je menu op te nemen. Met meditatieve proeverij. 

​​

4e les: Melk, holistisch bekeken

Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk? En welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen (en kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld?  Incl. melkproeverij. 

​

​5e les: Koolhydraatarm? Met of zonder granen?

Steeds meer mensen hebben moeite met het verteren van koolhydraten. In de meeste gevallen wordt geadviseerd zoveel mogelijk alle koolhydraten te vermijden. Tarwe en andere granen worden steeds vaker van het menu gehaald. Maar kun je alle koolhydraten zomaar over één kam scheren? Niet alleen mensen hebben een koolhydraatprobleem, ook de aarde heeft er last van. De dramatische achteruitgang van haar bodemvruchtbaarheid is in feite niets anders dan een grote koolhydratenhonger. Landbouwgronden krijgen al tientallen jaren véél te weinig koolhydraten (compost en mest) gevoerd. In deze workshop onderzoeken we de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. En we laten een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. Inclusief bereidingstips die ze hopelijk een stukje beter verteerbaar kunnen maken.

​​

6e les: Hoe kook ik vitaal? 
Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen?

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page