top of page

2022

Beleef het groeiseizoen in drie dagen!

een cursus over hoe je je akker én jezelf zo vitaal mogelijk voedt

 

Driedaagse cursus vol kennis, kunde en zintuigervaringen rondom voeding en landbouw. In de lente, zomer en herfst van 2022. Drie feestelijke dagen vol plant-aardige-muziek voor hoofd-, hart- en handen!

 

Iedere cursusdag begint met een swingende muzikale opmaat door Frederike de Winter, doorgewinterd workshopleider en bodypercussionist. Lees hier https://fredrikedewinter.nl/ wat Fredrike nog meer doet met muziek. We zingen (en stampen) over en voor Moeder Aarde, haar mineralen, haar water, haar lucht, haar vuur en haar voeding.

 

In de ochtendlessen oefen je met Petra Essink (voedingskundige gespecialiseerd in vitaliteit) in het op een levende manier naar voeding en voedingskwaliteit kijken. En die te ervaren in (meditatieve) proeverijen. Vitaliteit (wat is dat? Hoe herken je dat? Hoe onderzoek je dat?) staat hierbij centraal.

 

In de middaglessen leer je van Isabel Duinisveld (docent biodynamische landbouw) de bodem en de (voedings)plant verzorgen vanuit een respectvolle houding. In samenwerking met de elementen en met hulp van de maan-, sterren- en planeetstanden.

Isabel heeft 25 jaar een eigen biodynamisch tuinbouwbedrijf gehad in Noord Groningen. Daarna praktische tuinbouwles gegeven op de Warmonderhof in Dronten. Nu werkt ze voor Herenboeren Nederland om nieuwe boerderijen op te starten. Ze heeft de Familiepompoen veredeld en is nog bezig met een verbeterde Groninger Spruit. Nu volop in ontwikkeling in de Regeneratieve landbouwmethode.
 

Data: zaterdagen 9 april, 25 juni en 24 september 2022

Tijden

 9.30 -10.15 muzikale opmaat Fredrike de Winter

10.30-12.30 ochtendles Petra Essink

12.30-13.45 heerlijke biologische lunch

13.45-15.45 middagles Isabel Duinisveld

15.45-16.00 afsluiting  

Kosten

De cursus is een samenhangend geheel, die een groeiseizoen beslaat. Waarin we als groep een muzikaal-plant-aardig groepsrepertoir opbouwen! Dus geef je bij voorkeur op voor de hele cursus. Dat geeft de meeste ‘diepgang’. Maar we willen de dagen ook openstellen voor mensen die interesse hebben in een of twee cursusdagen. Als je je opgeeft voor de hele cursus krijg je korting.

240,- voor de hele cursus

90,- per cursusdag

 

Lokatie

Biodynamische boerderij de Zonnehorst. Evenboersweg 28, 7715 PH Punthorst.

Tip: deze boerderij heeft een hele leuke kleine boerderijcamping! Dus kom een nachtje eerder,

of blijf nog even hangen;)​​ Er is ook een slaapwagen, te boeken via www.natuurhuisje.nl

 

Opgeven via petraessink@gmail.com

 

 

 

Inhoud per dag:

Dag 1 De bodem leeft!
’s Ochtends ga je met Petra:

allereerst een bodem leggen voor de rest van de cursus. Dit door terug te gaan in de geschiedenis van de landbouw en voedingsleer. Je gaat leren wat vitaliteit van voeding is, en welke rol het zelfherstellend vermogen daarin speelt. En je gaat ontdekken of je verschil in vitaliteit kunt proeven tussen supermarktvoeding en biologische voeding.

’s Middags ga je met Isabel:

oefenen in kijken, voelen en ruiken van de bodem.
Wat zit erin? Hoe weet je dat grond vitaal is, of niet?
En je gaat leren om vanuit een respectvolle intentie te zorgen voor de aarde.
 

Dag 2 Voeding leeft!
’s Ochtends ga je met Petra:

ontdekken welke twee belangrijke ontwikkelingsprocessen bij planten te herkennen zijn.

Hoe daarin de vier elementen aarde, water, vuur en lucht te herkennen zijn

en hoe je die elementen ook in jezelf kunt herkennen.

’s Middags ga je met Isabel:

oefenen in het waarnemen van de vormveranderingen in een plant (de plantmetamorfose).
Je leert hoe je als tuinman/vrouw bewust op het juiste moment te handelen en hoe de inzet van kristallen en preparaten je daarbij kan helpen.

Dag 3 Ik leef!

’s Ochtends ga je met Petra:

ontdekken welke verschillende levensprocessen zich voltrekken in wortels, blaadjes, stengels, vruchten en zaden. En vervolgens hoe die processen overeenkomen met wat er zich afspeelt in het hoofd, het hart en de ledematen van de mens. Dit biedt nieuwe perspectieven voor je menukeuze!

 

’s Middags ga je met Isabel:

oefenen in het praktisch werken met de zaaikalender, en hoe je dit afstemt op de vier elementen van aarde, vuur, lucht en water.
Zij zal je de verzorging van de verschillende plantendelen laten ervaren: hoe verzorg je sla en hoe bijvoorbeeld een wortel? Vanuit een respectvolle houding.

2930-prei.gif
_MG_8471.jpg
Fredrike accordeon.jpg
Fredrike de Winter
Isabel Duinisveld.jpg
Isabel Duinisveld
Petra OrthoFyto 2.JPG
Petra Essink
bottom of page