top of page

Lessen & workshops

 

Hieronder voorbeelden van lessen/workshops die ik verzorg. Bij voorkeur inclusief proeverij, omdat je kwaliteit moet ervaren. Andere thema's zijn mogelijk! Prijs in overleg.

Eet wortels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes

Groeien en bloeien
in de moestuin

De schijf van vijf, wie is er niet groot mee geworden? Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. Waarom? Dat onderzoeken we in deze workshop.-

Hoe groeit een plant eigenlijk? Als je goed kijkt kun je twee basis levensprocessen herkennen: groeien en bloeien (+ rijpen). In de biologische (en biodynamische) teelt van groentegewassen is naast groei ook de afrijping erg belangrijk. Waarom is dat zo en kun je dat ook proeven? En is er, vanuit dit perspectief gezien, verschil tussen hybride en zaadvaste rassen?-

Koolhydraatarm?
Met of zonder granen?

oats-8946_1280.jpg


Steeds meer mensen hebben moeite met het verteren van koolhydraten. In de meeste gevallen wordt geadviseerd zoveel mogelijk alle koolhydraten te vermijden. Tarwe en andere granen worden steeds vaker van het menu gehaald. Maar is dat wel zo'n goed idee? Kun je alle koolhydraten zomaar over één kam scheren?
​
Niet alleen mensen hebben een koolhydraatprobleem, ook de aarde heeft er last van, maar dan 'omgekeerd'. De dramatische achteruitgang van haar bodemvruchtbaarheid is in feite niets anders dan een grote koolhydratenhonger. Landbouwgronden krijgen namelijk al tientallen jaren véél te weinig koolhydraten (compost en echte mest) gevoerd. Ook het uitgebreide wortelstelsel van granen vormt als groenbemester een koolhydraatbron bij uitstek. Helaas is door de lage graanprijs het areaal daarvan onder de 10% gezakt (ideaal is 30%). In deze workshop onderzoeken we de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. En we laten een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. Inclusief bereidingstips die ze  hopelijk een stukje beter verteerbaar kunnen maken.

    Melk, lust je het rauw?

Een workshop waarin we op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: Waarom zijn er zoveel kinderen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders, voor dieren, mensen en de aarde? Is melk gezond voor mensen (kinderen) of is ze alleen bedoeld voor kalfjes? Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en BD melk.

Een ware keukenprinses,

kan toveren met vitaliteit

2014-07-16 14.03.43.jpg

 

Koken met liefde, wat is dat? Laat twee personen hetzelfde recept maken… en verbaas je erover hoe anders het eindresultaat eruitziet en smaakt! Wat gebeurt er in de keuken er met de vitale krachten (de etherkrachten) van voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen? In deze workshop nodig ik je uit je keuken als atelier te zien, je ingrediënten als verf en boetseerklei en je aandacht (gedachten en gevoelens) als ‘geheim keukengerei’. Inclusief meditatieve proeverij.

bottom of page