Les- en workshop aanbod
Ik geef graag interactieve lezingen, gastlessen en workshops op maat. Kort, lang, met of zonder proeverijen of andere beleef-oefeningen. Hieronder enkele voorbeelden van workshops die ik in het verleden verzorgde.
Prijs in overleg.
Wat is gezonde voeding?
Monoculturen, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en verregaande bewerkingen, dat zijn dingen die de voeding die in onze supermarkten ligt in vele opzichten oppervlakkiger hebber gemaakt. Wat doet dat met ons en onze gezondheid? In deze workshop word je meegenomen naar de wortels van de voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen via het levensverhaal van Sicco Mansholt uit in onze tijd. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en ontdekken dat mensen gezonde en authentieke uitdagingen nodig hebben, niet alleen in hun leven, maar ook in hun spijsvertering. Incl. proeverij.
Hoe groeit en bloeit mijn voeding? En waarom is dat handig om te weten ivm mijn gezondheid?
Alle planten, ook voedingsplanten, ontwikkelen zich tussen de Aarde en de Zon. Vanuit de Aarde groeien ze groot en en de Zon laat ze rijpen en tovert daarmee alle geuren, kleuren en smaken tevoorschijn.
Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes
Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit gezichtspunt ontdekken we in deze les dat het een goed idee is om wortel-, stengel-, blad-, bloem-, vrucht- én zaadgewassen in je menu op te nemen. Met meditatieve proeverij.
Melk, holistisch bekeken
Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk? En welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen (en kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld? Incl. melkproeverij.
De kracht van graan
In deze workshop laten we een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. We onderzoeken de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. Met tips over hoe je granen zo klaar kunt maken dat ze, én lekker smaken én goed verteerbaar zijn.
Het geheim van de kolen
In deze workshop werpen we een nieuwe en frisse blik op de oeroude kolenfamilie (crucifera). Wat is er zo bijzonder aan de kropvorming van enkele leden van deze familie? En wat maakt (sluit)kool tot een geweldige en gezonde wintergroente?