Over vitale voeding

najaarscursus 2020 in Zwolle

 

Welke voeding houdt mij VITAAL, in tijden van verandering?

Cursus van 6 dinsdagavonden: 22 sept, 29 sept, 6 okt, 20 okt, 27 okt en 3 nov 2020

 

Tijd: 19.30-21.30 uur. 

Kosten: 90 euro, losse avond: 17,50

Lokatie: Vechterweerdhof 26, 8043 WT Zwolle 

Info/opgave, klik hier: petraessink@gmail.com

Max. aantal deelnemers: 8

Algemene informatie

We eten iedere dag. We gaan ervan uit dat dit ons lichaam voedt en, hopelijk, gezond houdt.

De informatie die we daarover krijgen gaat over de stofjes die in onze voeding zitten: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Wetenschappers weten al die nutriënten precies te analyseren en dat heeft ons veel gebracht.

Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een aantal ernstige actuele -voeding en landbouw gerelateerde- problemen. Denk daarbij aan welvaartsziekten, opwarming van de aarde, vervuiling van (grond)water, etc. 

Misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd: is onze voeding nog wel zo gezond? Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding?

Leer tijdens deze cursus van zes dinsdagavonden op een hele nieuwe manier kijken naar je voeding. Niet vanuit de stofjes die erin zitten, maar vanuit vitaliteit. 

Daarmee geef je je voedselaankoop-, kook- en eetgedrag een vitale swung!

Vanuit een nieuwe manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar antwoorden op vragen als: 

Wat is vitaliteit? En hoe onderzoek je dat? En kan ik dat proeven?

Maakt het voor mijn gezondheid uit of ik een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers leven op substraat, gevoed worden met in water opgeloste stoffen en onder led-verlichting staan? 

En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje?

Is biologisch gezonder?

Kortom, dit is geen kookcursus, maar een cursus over vitale voeding!

-Avonden zijn ook los te bezoeken.

-In iedere cursusavond zit een stuk informatie én een spannende proeverij. 

-In de pauze is er iets lekkers bij de koffie/thee.

 

Inhoud per avond

22 sept Wat is vitale voeding? Om die vraag grondig te kunnen beantwoorden word je in deze workshop meegenomen naar de wortels van de huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en zoeken ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen.

29 sept Hoe groeit en bloeit mijn voeding?En hoe werken die processen door in mijn gezondheid? 
Geen appel, geen tomaat en geen spinazie zonder groeien en bloeien. Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van voeding? Hoe leer je die krachten herkennen, in je voeding én in jezelf? En wat doen ze met je gezondheid? 

 ​

6 okt Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes 
Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom.

20 okt Melk, holistisch bekeken
Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen(kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld?  Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en biodynamisch melk.
 

​27 okt Koolhydraatarm? Met of zonder granen?
Steeds meer mensen hebben moeite met het verteren van koolhydraten. In de meeste gevallen wordt geadviseerd zoveel mogelijk alle koolhydraten te vermijden. Tarwe en andere granen worden steeds vaker van het menu gehaald. Maar is dat wel zo'n goed idee? Kun je alle koolhydraten zomaar over één kam scheren? Niet alleen mensen hebben een koolhydraatprobleem, ook de aarde heeft er last van, maar dan 'omgekeerd'. De dramatische achteruitgang van haar bodemvruchtbaarheid is in feite niets anders dan een grote koolhydratenhonger. Landbouwgronden krijgen namelijk al tientallen jaren véél te weinig koolhydraten (compost en echte mest) gevoerd. In deze workshop onderzoeken we de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. En we laten een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. Inclusief bereidingstips die ze hopelijk een stukje beter verteerbaar kunnen maken.

3 nov Hoe kook ik vitaal? 
Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen?

Tweede druk Barstensvol Leven

verschenen!

 

Geactualiseerd en nog mooier gemaakt!

Aangevuld met een Interview met Menno Smit, bioboer en onderzoeker, die uitlegt dat de vermeende efficiënte Nederlandse landbouw alles behalve efficiënt is.

Nog meer redenen om vitaliserende biologische voeding te gaan eten...

 

Te bestellen via bol.com of via deze site.

 

 

over vitale voeding

najaarscursus 2018 in Zwolle

Vijf avonden over voeding en vitaliteit 

 

Data: 18 september, 25 september, 

2 oktober, 9 oktober en 23 oktober

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Kosten: complete cursus 75 euro, losse avond 17,50 euro

Locatie: Bistro Stadshoeve, Oude Wetering 13, 
Zwolle (Stadshagen) (Op de navigatie Arendshorstlaan 22 intoetsen en daar rechts aanhouden)

18 sept:  Wat is vitale voeding?

25 sept: Kijken naar levensprocessen    

2 okt:     Over de relatie tussen wortel-,                 blad-, bloem-, vruchtvoeding en               gezondheid

9 okt:     Melk, holistisch bekeken

23 okt:   Hoe herken je vitaliteit? Hoe                   kook je vitaal?

Meer informatie over de inhoud en inschrijven vóór 15 september, via deze link.

4 november 2017

Velt-Lezing

Petra Essink

Eemhoeve,

Eemlaan 25 Zwolle

10-12 uur

Vitaal tuinieren,

hoe doe je dat?

 

Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding (en hoe niet)? Wat is, gezien vanuit het perspectief van vitaliteit, het verschil tussen hybride en zaadvaste rassen? En welke rol spelen de levensprocessen groeien en differentieren (rijping en verfijning) hierin?

Deze vragen komen in deze lezing aan bod. En één van de antwoorden dat boven zal komen drijven is dat vitaliteit een duidelijke relatie heeft met authenticiteit. Van planten, dieren, mensen en landbouwbedrijven.

De lezing wordt afgesloten met een proeverij.

Ma 30 okt 2017 -

Avondklas Warmonderhof

door Paul Doesburg

over de speurtocht naar levenskrachten

 

 
 

 

 

 

 

De koperkristallisatiebeelden uit het laboratorium van Paul Doesburg laten de levenskrachten zien van voedingsmiddelen. Dankzij deze methode ontstaat er een natuurwetenschappelijke basis onder het vage begrip ‘vitaliteit’. Paul laat tijdens de Avondklas diverse voorbeelden zien waaruit duidelijk wordt wat de invloed is van bd-preparaten, euritmie en (melk)verwerkingsmethoden op de levenskrachten van wat we eten. Verwondert U! 

Aanvang: 20.00 uur

Wisentweg 10 Dronten

www.warmonderhof.nl

 

8 november 2017

Tegenlicht meet up 

Boer zoekt voedselflat

met Paul Doesburg

Mill-Bibliotheek Kerkstraat 3 Mill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.
De lokale sprekers van vanavond zijn Paul Doesburg, Jos Hakkennes van Blue Acres en Wereldtuin Verdeliet.
De aanvang is 19.00 uur. De entree is gratis.
Programma
•19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering (optioneel).
•20.00 uur: start van de Meet Up. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan we het gesprek aan met deskundigen en betrokkenen. En uiteraard met jou!
•21.30 uur: einde, mogelijkheid tot napraten

De entree is gratis.

15 november 2017

Lezing/proeverij Petra Essink

Op Hodenpijl

Rijksstraatweg 20/22 Schipluiden

Aanvang: 20 uur

 

Voeding leeft!

 

Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding (en hoe niet)? Hoe onderzoek en bepaal je de vitaliteitswaarde van voeding? Hoe zit het met de vitaliteit van voeding afkomstig uit de zogenaamde ‘verticale landbouw’? En kun je vitaliteit ook proeven?

Deze vragen proberen we in deze workshop te beantwoorden.

Daarvoor gaan we eerst te rade bij de gevestigde wetenschap, om er achter te komen dat die niet zo ver komt in het bepalen van een vitaliteitswaarde van voeding. En dat is niet verwonderlijk want –het leven- is onzichtbaar en ongrijpbaar en laat zich niet vangen in onderzoeksmethoden die alleen maar stoffen kunnen meten, tellen en wegen.

Daarom maken we later op de avond kennis met vernieuwende onderzoeksmethoden die vitaliteit zichtbaar kunnen maken! Dit zijn de zogenaamde beeldvormende methoden (zoals de kristallisatiemethode en de stijgbeeldanalyse); laat je verassen door deze beelden.

Aan het eind van de avond komen we tot de conclusie dat niemand hoeft te wachten op de wetenschap om iets te gaan snappen van hoe dat werkt met voeding en vitaliteit.

Met een ‘meditatieve proeverij’, zullen we iets gaan ervaren van de levende kwaliteit van onze voeding.

© 2016 | Barstensvol Leven