Over vitale voeding

voorjaarscurus 2020 in Zwolle

 

6 dinsdagavonden 28 jan, 4, 11 en 25 feb, 3 en 10 maart

Tijd: 19.30-21.30 uur. 

Kosten: 90 euro, losse avond: 17,50

Lokatie: Stadshoeve, Oude Wetering 13, Zwolle

Uitgebreide info: klik hier

Opgave: petraessink@gmail.com

We eten iedere dag. We gaan ervan uit dat dit ons lichaam voedt en, hopelijk, gezond houdt.

De informatie die we daarover krijgen gaat over de stofjes die in onze voeding zitten: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Wetenschappers weten al die nutriënten precies te analyseren en dat heeft ons veel gebracht.

Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een aantal ernstige actuele -voeding en landbouw gerelateerde- problemen. Denk daarbij aan welvaartsziekten, opwarming van de aarde, vervuiling van (grond)water, etc. 

Misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd: is onze voeding nog wel zo gezond? Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding?

Leer tijdens deze cursus van zes dinsdagavonden op een hele nieuwe manier kijken naar je voeding. Niet vanuit de stofjes die erin zitten, maar vanuit vitaliteit. 

Daarmee geef je je voedselaankoop-, kook- en eetgedrag een vitale swung!

Vanuit een nieuwe manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar antwoorden op vragen als: 

Wat is vitaliteit? En hoe onderzoek je dat? En kan ik dat proeven?

Maakt het voor mijn gezondheid uit of ik een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers leven op substraat, gevoed worden met in water opgeloste stoffen en onder led-verlichting staan? 

En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje?

Is biologisch gezonder?

Kortom, dit is geen kookcursus, maar een cursus over vitale voeding!

In iedere cursusavond een stuk informatie én een spannende proeverij. 

In de pauze lekkers bij de koffie/thee. 100% bio offcourse

 

8 november 2017

Tegenlicht meet up 

Boer zoekt voedselflat

met Paul Doesburg

Mill-Bibliotheek Kerkstraat 3 Mill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.
De lokale sprekers van vanavond zijn Paul Doesburg, Jos Hakkennes van Blue Acres en Wereldtuin Verdeliet.
De aanvang is 19.00 uur. De entree is gratis.
Programma
•19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering (optioneel).
•20.00 uur: start van de Meet Up. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan we het gesprek aan met deskundigen en betrokkenen. En uiteraard met jou!
•21.30 uur: einde, mogelijkheid tot napraten

De entree is gratis.

Tweede druk Barstensvol Leven

in aantocht!

 

Geactualiseerd en nog mooier gemaakt!

Aangevuld met een Interview met Menno Smit, bioboer en onderzoeker, die uitlegt dat de vermeende efficiënte Nederlandse landbouw alles behalve efficiënt is.

Nog meer redenen om vitaliserende biologische voeding te gaan eten...

 

Verwachte verschijning:

eind november 2019.

 

Sint-Kersttip!? 

Houd bol.com in de gaten.

Of te bestellen via deze site.

 

 

over vitale voeding

najaarscursus 2018 in Zwolle

Vijf avonden over voeding en vitaliteit 

 

Data: 18 september, 25 september, 

2 oktober, 9 oktober en 23 oktober

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Kosten: complete cursus 75 euro, losse avond 17,50 euro

Locatie: Bistro Stadshoeve, Oude Wetering 13, 
Zwolle (Stadshagen) (Op de navigatie Arendshorstlaan 22 intoetsen en daar rechts aanhouden)

18 sept:  Wat is vitale voeding?

25 sept: Kijken naar levensprocessen    

2 okt:     Over de relatie tussen wortel-,                 blad-, bloem-, vruchtvoeding en               gezondheid

9 okt:     Melk, holistisch bekeken

23 okt:   Hoe herken je vitaliteit? Hoe                   kook je vitaal?

Meer informatie over de inhoud en inschrijven vóór 15 september, via deze link.

15 november 2017

Lezing/proeverij Petra Essink

Op Hodenpijl

Rijksstraatweg 20/22 Schipluiden

Aanvang: 20 uur

 

Voeding leeft!

 

Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding (en hoe niet)? Hoe onderzoek en bepaal je de vitaliteitswaarde van voeding? Hoe zit het met de vitaliteit van voeding afkomstig uit de zogenaamde ‘verticale landbouw’? En kun je vitaliteit ook proeven?

Deze vragen proberen we in deze workshop te beantwoorden.

Daarvoor gaan we eerst te rade bij de gevestigde wetenschap, om er achter te komen dat die niet zo ver komt in het bepalen van een vitaliteitswaarde van voeding. En dat is niet verwonderlijk want –het leven- is onzichtbaar en ongrijpbaar en laat zich niet vangen in onderzoeksmethoden die alleen maar stoffen kunnen meten, tellen en wegen.

Daarom maken we later op de avond kennis met vernieuwende onderzoeksmethoden die vitaliteit zichtbaar kunnen maken! Dit zijn de zogenaamde beeldvormende methoden (zoals de kristallisatiemethode en de stijgbeeldanalyse); laat je verassen door deze beelden.

Aan het eind van de avond komen we tot de conclusie dat niemand hoeft te wachten op de wetenschap om iets te gaan snappen van hoe dat werkt met voeding en vitaliteit.

Met een ‘meditatieve proeverij’, zullen we iets gaan ervaren van de levende kwaliteit van onze voeding.

4 november 2017

Velt-Lezing

Petra Essink

Eemhoeve,

Eemlaan 25 Zwolle

10-12 uur

Vitaal tuinieren,

hoe doe je dat?

 

Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding (en hoe niet)? Wat is, gezien vanuit het perspectief van vitaliteit, het verschil tussen hybride en zaadvaste rassen? En welke rol spelen de levensprocessen groeien en differentieren (rijping en verfijning) hierin?

Deze vragen komen in deze lezing aan bod. En één van de antwoorden dat boven zal komen drijven is dat vitaliteit een duidelijke relatie heeft met authenticiteit. Van planten, dieren, mensen en landbouwbedrijven.

De lezing wordt afgesloten met een proeverij.

Ma 30 okt 2017 -

Avondklas Warmonderhof

door Paul Doesburg

over de speurtocht naar levenskrachten

 

 
 

 

 

 

 

De koperkristallisatiebeelden uit het laboratorium van Paul Doesburg laten de levenskrachten zien van voedingsmiddelen. Dankzij deze methode ontstaat er een natuurwetenschappelijke basis onder het vage begrip ‘vitaliteit’. Paul laat tijdens de Avondklas diverse voorbeelden zien waaruit duidelijk wordt wat de invloed is van bd-preparaten, euritmie en (melk)verwerkingsmethoden op de levenskrachten van wat we eten. Verwondert U! 

Aanvang: 20.00 uur

Wisentweg 10 Dronten

www.warmonderhof.nl

 

© 2016 | Barstensvol Leven